Καλώς ήρθατε...

"Κάθε παιδί ένα μοναδικό λουλούδι...
κι όλα μαζί ένας ολάνθιστος κήπος!!!"

Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

ΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ, ΜΕ ΑΛΑΤΙ, ΜΕ ΚΟΛΛΑΖΚαι ενώ έξω ο ήλιος λάμπει και βροχή ούτε για δείγμα,(για ουράνιο τόξο ούτε λόγος) εμείς, ως συνέχεια της ενασχόλησής μας με τα χρώματα, μιλάμε για το ουράνιο τόξο. Μαθαίνουμε ότι οφείλεται στην αλλαγή διεύθυνσης των φωτεινών ακτίνων, όταν πέφτουν σε λεία επιφάνεια,ή όταν περνούν μέσα από τις σταγόνες της βροχής, ή της ομίχλης.
Το άσπρο φως του ήλιου, που έχει μέσα του όλα τα χρώματα, συναντά τις σταγόνες βροχής και τότε σκορπίζει τα χρώματά του.
ΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΣΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΜΑΣ
 Πείραμα(μια ιδέα από το περιοδικό ΄΄σύγχρονο νηπιαγωγείο):τοποθετούμε ένα καθρεφτάκι σε ένα δοχείο,με κλίση περίπου 45 μοιρών.Γεμίζουμε μέχρι τη μέση του καθρέφτη με νερό.Φωτίζουμε με ένα φακό(που έχει το ρόλο του ήλιου) κατακόρυφα τον καθρέφτη.Θα δούμε το ουράνιο 
 τόξο στο ταβάνι μας.Όμως το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ήταν όταν τοπόθετήσαμε το διάφανο δοχείο στον πάγκο της κουζίνας και έχοντας το καθρεφτάκι στην ίδια κλίση και προς την 
πλευρά του παραθύρου.
 
Τα μικρά ενθουσιάστηκαν!

ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
 

Η Ίριδα ήταν μια από τις δευτερεύουσες θεότητες του ολύμπου και ήταν αγγελιοφόρος ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους.Για να μεταφέρει τα μηνύματα που έπρεπε να παραδώσει, χρησιμοποιούσε το φωτεινό και πολύχρωμο δρόμο του ουράνιου τόξου,ο οποίος ένωνε τον ουρανό με τη γη.
 Μία άλλη θεωρία επισημαίνει πως η  Ίριδα κατάγεται από θεότητα υδατικής καταγωγής(μητέρα της ήταν η Ωκεανίς Ηλέκτρα).  Κάθε φορά λοιπόν που αναδύονταν στην επιφάνεια του νερού, στα ρούχα της καθρεφτίζονταν τα επτά χρώματα που υπήρχαν στη φύση. Και η ιδιότητα αυτή της Ίριδας την ταυτίζει  τελικά και με το ουράνιο τόξο που είναι ένα φαινόμενο που οφείλει την εμφάνισή του στις σταγόνες της βροχής.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΣΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Σχολιάζουμε τον πίνακα του Paul Rubens.
Σε ασπρόμαυρες φωτοτυπίες του πίνακα ζωγραφίσαμε το ουράνιο τόξο.

 ΈΝΑ ΑΙΝΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ
Μετά τη βροχή σα βγω
όλοι με κοιτούν με θαυμασμό.
Έχω χρώματα επτά
αν μετρήσεις στη σειρά.
Τι είναι
Ουράνιο τόξο
ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
Διαβάσαμε ψηφιακά το βιβλίο ΄΄Ένα ουράνιο τόξο μαλλιά κουβάρια΄΄ της Μαρίνας Καβαλλιεράκου εκδ. Σαϊτα.

Μπορείτε να το διαβάσετε σε μορφή εικονικού βιβλίου,χωρίς να κατεβάσετε το αρχείο, μέσω της διευθυνσης:http://issuu.com/saita.publications/docs/ena_ouranio_toxo_mallia_kouvaria


Το συγκεκριμένο παραμύθι προσφέρεται πολύ για δραματοποίηση.
Κατασκευάσαμε αρχικά το μουσικό όργανο του ουράνιου τόξου:μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι βάλαμε ποτ πουρι, κοχύλια,χρωματιστά μακαρόνια,κομματάκια κάνσον,πον πον,χρωματιστα στρασάκια, πλαστικό λουλούδι,χρυσόσκονη και ότι άλλο είχαμε στο νηπιαγωγείο.

Δέσαμε το καπάκι με χρωματιστές κορδέλες και έτοιμο!Γίναμε λοιπόν τα χρώματα του ουράνιου τόξου,χορέψαμε,
τσακωθήκαμε, γίναμε ένα ουράνιο τόξο μαλλιά κουβάρια σε χρώμα γκρι,ξαναγίναμε χρωματιστοί με τη βοήθεια της ουρανίας, της νεράιδας του ουράνιου τόξου, και περάσαμε ωραία!
ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΣΕ ΕΝΑ ΓΥΑΛΙΝΟ ΒΑΖΟ
Το ουράνιο τόξο μας αρέσει τόσο πολύ,που σκεφτήκαμε να το κλείσουμε σε ένα βάζο.Πως.Σε λίγο χοντρό αλάτι ρίξαμε 2-3 σταγόνες τέμπερας.
Το ανακατέψαμε...
και ιδού το τέλειο απότελεσμα!!!
Σε ένα γυάλινο βάζο βάλαμε σε στρώσεις το χρωματισμένο αλάτι...


...και κλείσαμε το ουράνιο τόξο στο βάζο!!ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΟΛΛΑΖ

5 σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου