Καλώς ήρθατε...

"Κάθε παιδί ένα μοναδικό λουλούδι...
κι όλα μαζί ένας ολάνθιστος κήπος!!!"

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

"Λάζαρο αν δεν πλάσεις 
ψωμί δε θα χορτάσεις"
Έθιμα για σήμερα.Έθιμα που έρχονται απ΄τα βάθη των αιώνων και χάνονται, αν δεν έχουν ήδη χαθεί.
Ο Λάζαρος στην Ήπειρο,οι Λαζαρίνες στην Μακεδονία και τη Θράκη. Τα κάλαντα του Λαζάρου τραγουδισμένα  στην Ήπειρο από αγόρια το ξημέρωμα του Σαββάτου.Συνόδευαν το τραγούδι με κυπριά και κουδούνια κρεμασμένα σε ένα ξύλο και μάζευαν αυγά στο καλαθάκι τους.
από το "www.postmodern"   κλικ για κάλαντα του Λαζάρου
Οι λαζαρίνες ,αποκλειστικά ανύπανδρες κοπέλες,μάζευαν κι αυτές αυγά στο ανθοστολισμένο καλάθι, κρατώντας ομοίωμα του Λαζάρου. Έθιμα που συνδέονται με τους "εαρινούς αγερμούς" και τις γονιμικές τελετές των αρχαιοελληνικών χρόνων.
από το"in news komotini"
Και κυρίως στη νησιωτική χώρα λαζαράκια,γλυκά ψωμάκια που αναπαριστούν τον Λαζαρο ,τον αγαπημένο φίλο του Χριστού που πέθανε και αναστήθηκε.
από το "Αργολικές ειδήσεις"




Η αγιογραφία εκτός από τον θρησκευτικό σκοπό, την αφήγηση δηλαδή της ιστορίας του Λαζάρου
εξυπηρετεί στο νηπιαγωγείο και  άλλους στόχους.Μελετήστε την με τα παιδιά και κάντε μαζί τους μια ιστορική έρευνα π.χ. για τα ρούχα,τι φοράνε; γιατί; σε άλλες περιοχές της γης τι φορούσαν τότε;Αναζητήστε στους χάρτες την περιοχή όπου ζήσανε ο Λάζαρος και ο Ιησούς.Μπορείτε να κάνετε ακόμη και μαθηματικά με τα πρόσωπα της εικόνας ή και χωροχρονικές σχέσεις, πόσοι είναι πίσω από τον Ιησού κ.λ.π.

"Βάγια-βάγια και βαγιώ
τρώνε ψάρι και κολιό "
Ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων με την παραδοσιακή ψαροφαγία και με τον στολισμό των ναών με κλαδιά δάφνης(ελλείψει φοινίκων) και μοίρασμα στους πιστούς μετά τον εκκλησιασμό.Και "ράπισμα" με τα κλαδιά στους ανύπαντρους αλλά και στους νιόπαντρους.


Η είσοδος στα Ιεροσόλυμα σηματοδοτεί και την αρχή της εβδομάδας των Παθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου